Sastav

Monakolin K

predstavlja bioaktivnu komponentu fermentisanog crvenog pirinča. On ima prirodnu sposobnost da blokira enzim HMG-CoA reduktazu u jetri i na taj način sprečava stvaranje holesterola. Zato se često naziva i prirodni statin. Koristi se više od 1000 godina u kineskoj medicini, a njegova korist je prepoznata i u savremenoj medicini kroz zvanične evrposke vodiče. Randomizovanim kliničkim studijama dokazana je efikasnost niskih doza monakolina K u snižavanju ukupnog i LDL holesterola do 14.8% (Heinz, Tina et al., 2016). Evropska komisija je Ankesom III Uredbe 1925/2006 o upotrebi monakolina iz crvenog pirinča preporučila da je najbezbednija efikasna doza monakolina K u dijetetskim proizvodima ispod 3mg.

Polikozanol

prirodni ekstrakt biljnih voskova u kom dominira oktakozanol izolovan iz šećerne trske. Imaju složeni mehanizam dejstva koji dovodi do smanjenog stvaranja holesterola u jetri i povećane razgradnje LDL u krvi. Poslednjih godina sprovedeno je nekoliko kliničkih studija korišćenjem 10 mg/dan polikozanola u periodu od 8-12 nedelja. Podaci pokazuju smanjenje nivoa ukupnog holesterola između 15% i 20% (Aneiros et al., 1995; Canetti et al., 1995; Gouni-Berthold et al., 2002).

Vitamin B3

(niacin ili nikotinska kiselina) predstavlja vitamin sa bitnom ulogom u metabolizmu šećera, masti i proteina. Dovodi do smanjenja ukupnog i lošeg (LDL) holesterola, snižava trigliceride i najefikasnije povećava dobar (HDL) holesterol.
Monakolin K, polikonazol i vitamin B3 udruženim dejstvom podstiču snižavanje nivoa lošeg holesterola, triglicerida, ali i na podizanje nivoa dobrog holesterola u krvi.

Folna kiselina ili vitamin B9

je jedan od vitamina B kompleksa. Neophodan je vitamin B grupe za stvaranje i održavanje novih ćelija, kao i za sintezu DNK. Pre svega utiče na snižavanje homocisteina koji je jedan od samostalnih faktora rizika za nastanak ateroskleroze.

Vitamin B6

ili piridoksin omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera – prenosnika poruka u nervnom sistemu. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, kao i za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje i bioritam.

Vitamin E

je snažan antioksidans koji doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i pomaže očuvanju zida ćelijske membrane.

Vitamin B12

ili cijanokobalamin je esencijalni nutrijent sa višestrukom ulogom u organizmu. Ima značajan antitumorski efekat i može biti izvor energije za telo čoveka i njegov centralni nervni sistem. Poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu i održava dobro stanje čitavog nervnog sistema.
Folna kiselina, vitamin B6 i vitamin B12 zajedno deluju na snižavanje homocisteina (aminokiselina čije su vrednosti povećane u krvi kod srčanih oboljenja).

Polifenoli

imaju jako antioksidativno dejstvo, 25 puta jače od borovnice. Najzaistupljeniji polifenol u Arterinormu je upravo ekstrakt zelenog čaja.
Vitamin E i polifenoli iz Arterinorma nam pružaju antioksidativnu zaštitu.

Oleuropein

jedan od glavnih prirodnih fenola prisutnih u plodu i listovima masline. Dokazan je kao jak antioksidans, kao i njegov pozitivan efekat na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i dijabetesa. Oleuropein ima sposobnost smanjenja LDL holesterola i triglicerida kroz 3 različita mehanizma delovanja (smanjuje aposorbciju unetih masnoća, smnjuje proizvodnju u jetri, povećava njihovo izbacivanje iz organizma). Pored toga on ima ulogu i u neutralizaciji i sprečavanju oksigenacije LDL holesterola koja je ključna za razvoj ateroskleroze.